Heb jij dat nou ook? Dat wanneer je buiten komt, er iets bijzonders met je gebeurt? Ik ervaar dit bijna dagelijks. Gewoon al wanneer ik mijn achtertuin inloop. Een gevoel van rust, energie en dankbaarheid. We weten dat onderzoek uitwijst dat groen goed is voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. In de natuur zijn, reduceert stress.

Hoe komt dat nu eigenlijk?

  • Zodra je in een groene omgeving komt, ben je even helemaal weg van je dagelijkse beslommeringen.
  • De natuur geeft zintuiglijke sensaties. ‘De wind door je haren, de geur van de zee’. Deze waarnemingen helpen om los te komen van zaken die je bezighouden.
  • Zijn en wandelen in de natuur helpen ons ervaringen, gedachten, gevoelens in perspectief te zetten. De grootsheid van de natuur heeft een relativerend effect.
  • De natuur trekt je aandacht zonder dat het moeite kost.

Ik bemerk, tijdens coach wandelsessies, dit positieve effect van de natuur steeds weer. Natuur geeft letterlijk lucht. In de natuur zijn, geeft een mens de ruimte om gedachten en gevoelens boven te laten komen en in perspectief te zien. Het stimuleert om daar met een nieuwe (relativerende) blik naar te kijken en waar gewenst nieuwe besluiten te nemen. Een besluit dat bijdraagt aan een plezieriger leven.

En het mooie is, de natuur is overal en zal er altijd voor ons zijn.